Därför är honung och bivax (cera alba) inte veganskt

Tillbaka till Blogg

Därför är honung och bivax (cera alba) inte veganskt

I detta inlägg tänkte jag ta upp frågan om varför honung och bivax (benämns även som cera alba i skönhetsprodukter) inte är veganskt. Ofta får vi frågan om varför det skulle vara problematiskt med honung och bivax, det är ju något som bina naturligt producerar? Svaret är egentligen ganska enkelt. Bina producerar honung och bivax till sig själva och för sitt bisamhälle, inte för människan.

Även om det i Sverige finns många små biodlare så kommer vi inte ifrån att det har blivit en produktion där bina behandlas som producenter. Bin är fantastiska insekter som arbetar hårt för sitt samhälle, och inom biodlingen så tas både honung och bivax från bina till människans konsumtion.

Människan tar binas vinterförråd

Honungen är bisamhällets vinterförråd som arbetsbina kämpat hårt för att bygga upp. De har samlat nektar, byggt vaxkakor och tagit hand om samhället i form av att exempelvis vakta bikupan. Honungen är bisamhällets trygghet och gör det möjligt för bina att överleva vintern och perioder med mindre mat.

När bina efter mycket arbete sätter ett skyddande vaxlock över så skördas honungen av biodlaren. Ofta säger man att bisamhällets behov går i första hand och att man endast skördar överskottet, men det stämmer inte. Det är snarare större delen av vinterförrådet som töms. På vintern utfodrar biodlarna sina bin med speciell foderlösning och socker, alltså inte den mat som bina producerat själva, åt sig själva.Inom ekologisk biodling är det också tillåtet att vinterfodra på detta sätt, den enda skillnaden ligger i att det måste vara ekologisk sockerlösning eller socker.

Efter att honungen skördats så tas bivaxen från vaxkakorna som sedan hamnar i exempelvis kosmetiska produkter som konsistensmedel. Bivaxet är binas byggmaterial som gör att de tryggt kan förvara sin honung och sina ägg.

Vingklippning förekommer

Inom biodling får man klippa av vingarna på bidrottningen för att förhindra att bisamhället svärmar. Detta är inte tillåtet i ekologisk odling.

De vilda bina konkurreras ut

Sedan 2000-talet så har jordbruket förändrats och mängden pollinerande insekter har minskat. Bortsett från orsaker som bekämpningsmedel och landskapsförändringar så kan det också förekomma en negativ konkurrens mellan honungsbin och vilda pollinatörer om begränsade pollen- och nektarresurser. I en studie på Lunds Universitet kunde man se hur ett tillskott av honungsbin förändrade tätheten av vilda insekter. Biodlingen kan därför påverka våra vilda bin negativt, vilket i sig är extremt problematiskt för vårt ekosystem. Avel på bin medför också en begränsad genetisk variation som leder till försvagning av bisamhällen.

Idag skulle vi behöva satsningar på att stärka vårt ekosystem och ta hand om våra vilda bin. Du som privatperson skulle kunna göra insatser som att bygga insektshotell, plantera växter och blommor som bina älskar samt vattenstationer över sommaren.

Det finns likvärdiga alternativ

Inom skönhetsindustrin är det helt onödigt att använda sig av honung och bivax när det finns likvärdiga alternativ, både naturliga och syntetiska. Fler varumärken väljer därför att byta ut dessa ingredienser till veganvänliga alternativ. Produkten är lika effektiv och bra, men inga ämnen från djur behöver användas. Som konsument är du med och gör skillnad genom att aktivt välja veganska produkter.

Mer honung till bina!

Comments (2)

 • lizz klaesson Reply

  så det är en ren principiell fråga som handlar om ett förhållningssätt gentemot bina inte det faktumet att honung
  inte är animaliskt, jag är mer intresserad av att äta honungen och fortsätta att hålla bin och på så vis förbättra deras
  levnadsförhållanden. Tänk om dom bara försvinner annars pga ensidig odling av grödor. Det är nog människor som är veganer som kan se till att deras förhållanden förbättras genom att äta deras honung. Det är min åsikt, en sådan fin produkt som är så god och värd så mycket i naturen. Jag kan tänka mig att arbeta för landskap och ängar och mark som
  har en varierad växtlighet.
  Provar på att äta vegansk mat tänker prova på, men saknar honung.

  19 april, 2020 at 19:54
  • Frida Reply

   Hej Lizz!

   Honung är fortfarande en animalisk produkt. Spännande att du testar vegansk mat, vill tipsa om agavesirap som substitut i smakväg!

   19 maj, 2020 at 14:30

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till Blogg