Så får du långt och friskt hår – Steg 1

Långt och friskt hår - Steg 1

Så får du långt och friskt hår – Steg 1

Inlägget innehåller annonslänkar

När jag gick i högstadiet så tog jag beslutet att börja färga och bleka mitt hår. Jag gick från att vara naturligt blond till att ha de flesta färger man kunde ha. I en period var jag svarthårig och i en annan period var jag platinablond. Som ni säkert förstår så slet detta något otroligt på mitt stackars hår, som började ge upp. Topparna ramlade av och hårkvaliteten kändes som svinto. Det var då jag bestämde mig för att ta tillbaka mitt friska och långa hår!

Observera att jag inte är en frisör eller hårexpert, utan detta är min berättelse om hur jag fick tillbaka ett friskt och långt hår. Har du hårproblem (som håravfall eller liknande) så rekommenderar jag dig att ta kontakt med vården. I de fallen kan flera faktorer ligga bakom, och då behöver man medicinsk och professionell hjälp. Denna guide är till oss som misskött håret genom blekning och styling.

Det kommer ta tid och krävas tålamod

Vägen tillbaka till långt och friskt hår var inte särskilt svår eller komplicerad, men det krävde mycket tid, energi och tålamod. Förändringen sker inte över en natt, men så fort du börjar ta hand om ditt hår på rätt sätt så har du påbörjat resan mot ett långt och friskt hår. Man brukar säga att håret växer ca 1 cm per månad, men här finns såklart individuella skillnader. Men med det i åtanke så får du en bättre bild av hur långt tid det faktiskt kommer ta för det friska håret att växa ut.

Steg 1: Klipp dig, och gör det lite och ofta

Det absolut första du ska göra innan du börjar med något annat är att rensa håret på slitna och kluvna hårtoppar. Det finns inget sätt att rädda hårtoppar som redan är kluvna, det enda du kan göra är att klippa av dem! Du måste ha en bra grund att jobba med för att håret ska kunna hålla sig långt. Är håret redan kluvet så kommer det också att fortsätta vara det ju mer håret växer. Välj en duktig frisör eller gör som jag gjorde; klipp dig själv. Räkna med att du kommer att behöva klippa dig lite och ofta om du redan har slitna längder.

Du behöver:

  • En riktig hårsax och en handduk i kontrast mot din egen hårfärg (är du mörkhårig, ta en ljus handduk och tvärtom)

När jag klipper mig så sätter jag mig på en stol med handduken i mitt knä eller på ett bord. Jag delar håret i två sektioner och börjar ofta med underhåret. Jag delar det på mitten och tar fram det så att jag har två lika stora delar på varje sida. Därefter så drar jag varje del genom händerna och slipper allt det slitna som jag ser. Har du kort hår som du inte kan ta fram så be en vän om hjälp eller gå till frisören för att vara på den säkra sidan. Jag brukar avsluta med att be en närstående jämna till topparna när jag lägger det bak på ryggen igen. Det finns flera väldigt bra informativa videos på YouTube med olika tekniker, men tänk på att du inte kommer få samma resultat som om du går hon en frisör som verkligen kan rensa igenom hela håret.

Se över dina vardagsrutiner

När du klippt dig så blir det som en nystart, och därför är det viktigt att du nu börjar att ta hand om ditt hår på bästa sätt. Det skapar bra förusättningar så att det kan växa fritt från kluvna hårtoppar och slitna längder. Den största boven som oftast hindrar håret från att bli långt är överdriven slitage. Därför måste du noga se över dina vardagsrutiner och fundera på vilka faktorer som påverkar ditt hår. Gör en lista och skriv upp vilka vardagsrutiner du har så får du en bra överblick.

Vardagstips för längre hår:

  • Duscha inte håret för ofta, försök att hålla dig till var tredje dag
  • Undvik för varmt vatten och duscha med ljummet
  • Borsta aldrig håret när det är blött, låt självtorka utan handduk
  • Sova med blött hår? Gör två flätor eller lägg håret över kudden i en lös tofs
  • Använd hårinpackning 2-3 gånger i veckan
  • Skydda håret mot vind och sol
  • Använd hårsnoddar utan metallbit då dessa sliter på håret
  • Använd en mild hårborste, och borsta alltid nerifrån och upp

Färgning och styling sliter på håret

För att håret ska kunna växa och bli långt utan onödigt slitage så är det nolltolerans som gäller när det kommer till färgning och blekning. Har du färgat hår så överväg att färga det till din naturliga hårfärg, just för att slippa jobbiga utväxter som kommer vilja få dig att bleka eller färga ditt hår igen. Något som också sliter otroligt mycket på håret är styling med värmeverktyg. Även om det finns många bra värmeskydd ute på marknaden så är det bästa alternativet att ta en paus från dessa helt och hållet.

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *