Djurtestas smink fortfarande?

Djurtestas smink fortfarande?

Idag är det förbjudet att sälja djurtestat smink inom EU och det är även förbjudet att testa ingredienser på djur. Vad bra, eller hur? Problemet med detta är att det idag finns kryphål i lagen som gör det möjligt för företag att djurtesta sina produkter och fortfarande sälja dem inom EU.

Produkten får även säljas inom EU om djurtester utförts som en följd av lagstiftning i andra länder, t.ex. om produkten säljs i Kina där kinesiska myndigheter låter djurtesta produktprover som företagen måste lämna in. / Forska Utan Djurförsök

Det betyder alltså att exempelvis Loréal som säljer och djurtestar sina produkter i Kina fortfarande kan sälja sina produkter inom EU. Hur kan dessa varumärken säga att de är emot djurförsök när de själva aktivt väljer att finnas på den kinesiska marknaden?

Sammanfattningsvis:

  • Det är fortfarande tillåtet att sälja produkter som djurtestats innan förbudet
  • Det är fortfarande tillåtet att använda ingredienser som djurtestats innan förbudet
  • Det är fortfarande tillåtet att sälja sina produkter i EU om de djurtestats i andra länder som en följd av lagstiftning

Hur ställer man sig till detta? Det beror helt och hållet på hur du själv känner och vilka värderingar du har, men värt att tänka på är att i princip alla produkter som finns på den europeiska marknaden idag innehåller råvaror som testats på djur tidigare.

Var med och gör skillnad

Du kan göra stor skillnad genom att inte köpa av de företag som fortfarande djurtestar i Kina. Om alla företag tog ställning genom att inte exportera sina produkter till Kina på grund av lagstiftningen så hade en förändring kunnat ske. Om alla konsumenter bojkottade skönhetsprodukter som djurtestas eller innehåller ämnen från djur så skulle det inte finnas någon ekonomisk fördel att finnas på en sådan marknad.