Om djurtester

Idag är det förbjudet att testa skönhetsprodukter på djur och det är även förbjudet att sälja skönhetsprodukter som testats på djur. Förbudet gäller inom hela EU och i Norge. Vad bra, eller hur? Problemet är att det finns kryphål i lagen som gör det möjligt för företag att djurtesta sina produkter och fortfarande sälja dem inom EU.

Om produkten djurtestas i Kina och utanför EU

Det finns länder där produkter kan komma att kräva djurtester som en följd av lagstiftning. Om så är fallet får produkten även säljas inom EU, trots att den djurtestats i andra länder.

I Kina finns det lagkrav på djurtester för ”special use cosmetics”. Det är produkter som exempelvis hårfärg, solskydd, blekningsmedel eller produkter mot håravfall. För att en skönhetsprodukt ska kunna undantas djurtester i Kina behöver den uppfylla dessa krav:

  • Tillhöra kategorin ”non-special use cosmetics”
  • Varumärket behöver skicka in nödvändig dokumentation

…eller att privatpersoner beställer direkt hem på nätet via tullfria zoner som klassas som personlig användning. Ingen registrering behövs.

Non-special use cosmetics är skönhetsprodukter som inte påstås fylla en ”funktion”. Det kan till exempel vara foundation, parfym, läppstift, mascara och ögonskugga. Företaget som vill sälja produkter i Kina behöver också skicka in nödvändig dokumentation för att undantas djurtester. Uppfylls inte dessa kommer företaget att behöva betala kinesiska myndigheter för att utföra säkerhetstester och kontroller (som kan innefatta djurtester) innan produkten får säljas på den kinesiska marknaden.

Om post-market testing

Det finns också fall där en produkt kan utsättas för post-market testing. Post-market testing innebär att en produkt när som helst kan testas och kontrolleras om myndigheter anser det nödvändigt. Detta sker inte bara i Kina utan kan även ske i andra länder. PETA menar att inga av dessa post-market-tester i Kina använder sig av djur, medan Human Soceity International menar att ”It is unclear whether such inspections and investigations could involve animal testing”. Då det inte finns en 100% garanti att djurtester inte används i dessa fall är den Kinesiska marknaden fortfarande mycket osäker.

Sammanfattningsvis om djurtester:

  • Det är fortfarande tillåtet att sälja produkter som djurtestats innan förbudet
  • Det är fortfarande tillåtet att använda ingredienser som djurtestats innan förbudet
  • Det är fortfarande tillåtet att sälja sina produkter i EU om de djurtestats i andra länder som en följd av lagstiftning

Den kinesiska marknaden är fortfarande mycket osäker och saknar transparens.

Hur ställer man sig till detta? Det beror helt och hållet på hur du själv känner och vilka värderingar du har. Det är värt att tänka på är att i princip alla produkter som finns på den europeiska marknaden idag innehåller råvaror som testats på djur tidigare. Det du kan vara med och göra skillnad på är vad du stödjer idag och i framtiden när det kommer till djurtester.

Var med och gör skillnad

  • Handla bara av varumärken som inte testar på djur
  • Köp bara produkter som inte innehåller ämnen från djur
  • Hör av dig till företag och ställ krav
  • Informera människor omkring dig och tipsa om veganska produkter