Djurtestas krämer som klassas som läkemedel?
I Sverige och inom EU är det förbjudet att djurtesta kosmetiska produkter, men annat gäller för läkemedel och medicintekniska produkter. Som konsument kan det vara svårt att veta vad som gäller, så här reder vi ut hur djurtester används för krämer som klassas som läkemedel.
”Alla läkemedel djurtestas innan de får registreras och säljas. För att få registrera ett läkemedel krävs att läkemedlet genomgått vissa tester, både för att visa att det har önskad effekt och för att visa att det inte har allvarliga biverkningar. Även för medicintekniska produkter krävs godkännande och djurtester krävs ofta i registreringsunderlaget.” – Forska Utan Djurförsök
Det innebär alltså att krämer som är klassade som läkemedel, oavsett om de är receptbelagda eller receptfria, kan djurtestas. Läkemedel är avgörande för många människors hälsa och ofta livsviktiga. Forskningen kring alternativa testmetoder går framåt, men i nuläget är djurtester fortfarande en del av utvecklingsprocessen för läkemedel.
Kan företag som säljer läkemedel vara cruelty free?
Inom EU är det fortfarande lagkrav på att läkemedel och medicintekniska produkter djurtestas, vilket gör det omöjligt att undvika i nuläget. Vi klassar därför varumärken som cruelty free även om de ägs av moderbolag som djurtestar eller om de tillverkar läkemedel. Det är upp till dig som konsument att själv avgöra var du drar sin gräns. De behöver dock fortfarande uppfylla våra grundkrav, som du kan läsa mer om här: https://vegobeauty.se/om-oss/
Veganska alternativ
Inlägget innehåller annonslänkar
Ibland kan det finnas veganska alternativ med liknande innehåll som inte klassas som läkemedel. Observera att vi inte ger några medicinska råd, prata med din vårdkontakt för vägledning i just din vårdsituation.
Apotek Hjärtats kräm med Karbamid
Apotek Hjärtats Special Care Hudkräm med 5% karbamid är inte läkemedelsklassad, trots att den har en liknande sammansättning som vissa läkemedelsklassade krämer. Ett exempel på detta är ACO Canoderm, som också innehåller 5% karbamid men är klassat som ett läkemedel.
Apotek Hjärtats Hudkräm med karbamid är vegansk:
Apotek Hjärtats kräm med Glycerol
Apotek Hjärtats Special Care Hudkräm med 20% glycerol är inte läkemedelsklassad, trots att den har en liknande sammansättning som vissa läkemedelsklassade krämer. Ett exempel på detta är ACO Miniderm, som också innehåller 2 % glycerol men är klassat som ett läkemedel.
Apotek Hjärtats Hudkräm med glycerol är vegansk:
Lämna ett svar