Lite kärlek till en torr hårbotten

Lite kärlek till en torr hårbotten

Detta inlägg innehåller annonslänkar.

Hårbottenproblem är en sak som är vanligt men känns ganska pinsamt. Vissa tror det kan ha med dålig hygien att göra… Men jag har själv fått inse att jag har en besvärlig, torr hårbotten, det har ingen särskild anledning och det är inget att skämmas över. Det är inte alltid så bara att behandla detta, för det kan ha flera orsaker. Det är skillnad mellan att ha torr hårbotten, mjäll, svamp, psoriasis, eksem och så vidare. Vissa saker kräver såklart läkemedelsbehandling. Men jag har två veganska tips för att lindra en torr hårbotten!

Sulfatfritt schampo

Det första är att utesluta schampon med sulfater. Sulfater är en en tensid, som löddrar och löser upp fett och smuts. Dessa är ofta ganska starka och kan torka ut hårbotten. Detta kan leda till att hårbotten flagnar med död hud, eller till och med sår. I INCI kallas de två vanligaste sodium lauryl sulfate och sodium laureth sulfate – undvik dessa bland de första ingredienserna! Mina bästa sulfatfria schampon är Maria Nila Head and Hair Heal Shampoo (260kr/350ml) och John Master Organics Zinc & Sage Shampoo( 299kr/237ml).

Hårbottensbehandling

Nu kommer vi till stjärnan i detta inlägg, Lush Superbalm. Superbalm är hårbottensbehandling i form av ett vaxigt balsam. Den ska särskilt hjälpa att lugna en kliig, torr hårbotten eller mjäll. Den har en bas a kokosolja och kandelillavax och det verksamma ämnena är salicylsyra och lugnande lavendelolja, blå kamomillolja  och rosvax. Produkten ska masseras in i hårbotten innan tvätt och verka i ungefär 20 minuter. Sen tvättar du ut det med ett sulfatfritt schampo. Och vips, så är hårbotten sval och glad utan kli!

Den här har gjort så stor skillnad för min hårbotten. Jag har haft perioder då min hårbotten har fått sår för den varit så torr! Men använder jag denna har jag inte det problemet alls. Det låter lite som en tråkig produkt, men jag skulle säga att det är en av Lush dolda guldkorn. Lush Superbalm kostar 249kr för 45 gram.

 

 

Dela artikeln

Comments (2)

 • Emma P Reply

  Tack för tipset om Superbalm! Min hårbotten är väldigt känslig, kliar lätt och jag får stundtals eksem så det låter som att det kan vara en produkt för mig.

  28 april, 2018 at 21:33
  • Tova J Reply

   Varsågod! Hoppas den kan funka för dig också 🙂 Det är en väldigt dryg produkt, dessutom, glömde jag nämna i inlägget.

   30 april, 2018 at 21:05

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *