Mot ett globalt djurtestförbud

Mot ett globalt djurtestförbud

För snart två veckor sedan, den 23 maj, var Vegobeauty inbjudna till att ta del av ett seminarie i riksdagen om ämnet djurtester. Tidigare i maj röstade nämligen EU för att arbeta mot ett globalt djurtestförbud. En stor fråga var alltså hur vi ska kunna ta oss dit innan år 2023.

Bland de som höll i seminariet fanns representanter från regeringens djurskyddsforum, Birgitta Ohlsson (L) och Jens Holm (V), The Body Shop globala kampanjschef Jessie Macneil-Brown, Kerry Postlewhite som är informationschef på Cruelty Free Internaitonal och Anki Malmborg Hager, VD på Senzagen som utvecklar djurfria testmetoder, samt Djurens Rätt förbundsordförande Camilla Björkbom. Det är från deras presentationer all fakta i detta inlägg kommer ifrån.

Förbudet i EU

Sedan 2013 är det förbjudet inom EU att sälja färdiga skönhetsprodukter och ingredienser  som har testats på djur. Det fanns en viss oro för att andra testmetoder inte var tillförlitliga eller ens tillgängliga, och i sin tur skulle det ha en negativ inverkan på skönhetsmarknaden. Men förbudet tvingade företag att ta fram alternativ till djurtester, och det har lyckats. Faktum är att marknaden har växt 8% sedan 2013 och att “cruelty-free” och veganskt är bland av de största trenderna. Anki Malmborg Hager berättade dessutom att i tester för hudkänslighet har deras metod GARD, som använder sig av människoceller, har en genomsnittlig tillförlitlighet på 94% jämfört med djurtester som har en tillförlitlighet på 72%. Det är människor som ska använda produkterna, inte djur.

Kruxet med EUs lagstifning är dock att det ändå är tillåtet att sälja kosmetik som måste djurtestas på grund av andra länders lagstiftningar, som i fastlandskina. Även i Kina finns intresset för vegansk kosmetik! Och oavsett om en produkt säljs i EU eller inte, så bör inte djurtester förekomma. Det är en förlegad testmetod. En halv miljon djur dör fortfarande för det, varje år. Därför behövs ett globalt djurtest förbud.

Ett globalt förbud mot djurtester för kosmetik

EU har som nämnt röstat för att jobba för ett globalt djurtestförbud för kosmetik genom deras diplomatiska nätverk, där ett förslag på lösning ska ges till FN. Denna omröstning är dock inte bindande, men förhoppningarna är ett förbud vid 2023. EU kommer stödja medlemsstater som har ett förslag till FN, vilket såklart inkluderar Sverige.

Varför ska förslaget gå till FN? FN uppfattas ofta ha ett fokus på människorätt, men deras globala mål täcker många olika frågor. Nummer 12 heter “Främja hållbara konsumtions- och produktionsmönster”, där djurskydd kan inkluderas. Detta har faktiskt diskuterats med FN-representanter som håller med, enligt Kerry Postlewhite.

Frågan i Sverige

Regeringens djurskyddsforum har lovat att ta denna fråga seriöst. De kan till exempel föreslå en lösning. Vi måste alltså kommunicera med våra politiker, särskilt ledamöter i Europaparlamentet, och säga att de bör göra förslag till FN. Enligt Jens Holm (V) så är djurrätt en väldigt ny fråga inom politiken som inte fått särskilt mycket plats tidigare (observera skillnaden mellan djurskydd och djurrätt). Elin Lundgren (S) berättade även att skönhetsmarknaden är översedd inom politiken, och det finns ett glapp mellan politik och verklighet. Det är alltså god tid att ta tag i frågan!

Läs gärna mer om seminariet hos Ida Kyllerman, The Body Shop och Djurens Rätt. Och sist men inte minst, skriv på The Body Shop och Cruelty Free Internationals namninsamlingskampanj Forever Against Animal Testing! De behöver knappt två miljoner underskrifter till, som sedan ska lämnas till FN.


Foto: The Body Shop

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *