Retinol för nybörjare – så kommer du igång

Tillbaka till Blogg
Allt om retinol för nybörjare

Retinol för nybörjare – så kommer du igång

Retinol hyllas i sociala medier bland hudvårdsentusiaster, och det är inte svårt att förstå varför. Retinol har fantastiska egenskaper mot rynkor, akne och hyperpigmenteringar. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om retinol för nybörjare. Du kommer att få veta vad retinol används för, vilka olika typer som finns och vilka produkter du kan börja med. Let’s glow! 🌟

Observera att jag inte är en hudläkare, dermatolog eller hudvårdsterapeut. Rådgör alltid med en utbildad inom området om du är osäker eller har funderingar. Aktiva ingredienser inom hudvård ska hanteras med stor försiktighet.

Vad är Retinol?

Retinoider är ett paraplybegrepp för olika kemiska föreningar av Vitamin A. Retinol är just en sådan retinoid, men det finns flera stycken. Dessa kemiska föreningar penetrerar huden tack vare den lilla molekylstorleken och konverterar i sin tur till retinoinsyra.

Vilka olika typer av retinoider finns det?

Det finns flera olika typer av retinoider, och det som skiljer dem åt är hur många gånger de behöver konvertera i huden till retinoinsyra. Det innebär att ju färre konverteringar som behövs, desto mer effektiv är den. Men de retinoider som är mer effektiva är också mer irriterande för huden.

De fem olika sorterna

 • Retinol-esters (Retinyl Palmitate, Retinyl Acetate, Retinyl Proprinat) – konverterar tre gånger i huden
 • Retinol – konverterar 2 gånger i huden
 • Retinal / Retinaldehyd – konverterar 1 gång i huden
 • Retinoinsyra esters (Retinyl Retinoate, Hydropinacolone, Retinoate) – behöver ingen konvertering i huden
 • Tretinoin – behöver ingen konvertering i huden, receptbelagt läkemedel i Sverige

Hur fungerar retinol?

Retinol främjar cellförnyelsen och kollagenproduktionen i huden. Det gör att huden kan kännas fastare, mjukare och uppkomsten av fina linjer och rynkor minskar. Det kan också hjälpa mot hyperpigmenteringar, akne och en ojämn hudstruktur.

Därför ska du använda retinol

 • Kan minska uppkomsten av rynkor och fina linjer
 • Kan hjälpa mot hyperpigmenteringar
 • Kan hjälpa mot ojämn hudstruktur
 • Kan motverka akne
 • Kan minska akneärr

Hur ska retinol användas?

1. Börja med en lägre koncentration

Det absolut viktigaste är att du börjar med en lägre koncentration, till exempel 0,25%-0,5%. Använd upp flaskan och öka gradvis så länge din hud känns bra. Detta kan hjälpa till att minimera risken för irritation och skador på huden.

2. Använd retinol på kvällen

Applicera retinol på kvällen efter rengöring, toner och serum men innan din fuktkräm. Kvällen är mer fördelaktig eftersom solens UV-strålar kan göra retinoider mindre effektiva och öka risken för irritation. Använd alltid solskydd på dagen eftersom huden blir mer solkänslig av retinol.

3. Applicera på torr hud

Applicera retinol på torr hud. När huden är fuktig så absorberar den aktiva ingredienser bättre (tänk dig som en disktrasa), vilket ökar risken för irritation. Detta vill vi undvika med retinol!

4. Vänj huden gradvis

För att introducera retinol i din hudvårdsrutin försiktigt och gradvis, kan du utgå ifrån detta schema:

 • Vecka 1-2: Använd två gånger per vecka.
 • Vecka 3-4: Använd tre gånger per vecka / varannan natt.
 • Vecka 5 och framåt: Om huden känns bra och tolerant kan du använda retinol varje natt.

Om huden börjar kännas spänd, torr eller irriterad får du backa några steg och börja om. Du kan också behöva använda en mildare produkt med lägre koncentration.

5. Använd inte andra aktiva ingredienser samtidigt

Undvik att använda andra aktiva ingredienser när du använder retinol. Se till att huden får tillräckligt med återhämtning och lägg andra aktiva ingredienser på andra dagar.

Vilken Retinol ska du välja?

Inlägget innehåller annonslänkar

Börja med ett serum som har en låg koncentration eller en nattkräm med retinol i kombination med mjukgörande ingredienser.

Här kan du se fler veganska hudvårdsprodukter med retinol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till Blogg