Så blir du av med elektriskt hår

Tillbaka till Blogg
Så blir du av med elektriskt hår - bild på statiskt hår med hårborste

Så blir du av med elektriskt hår

Har du också elektriskt hår som står åt alla håll? Känns håret torrt, frissigt och hamnar överallt i ansiktet och på kläderna? Här kommer vi att gå igenom vad du kan göra för att bli av med elektriskt hår och hur du kan förebygga det.

Vad innebär elektriskt hår?

Elektriskt hår (eller statiskt hår) innebär att ditt hår har byggt upp en elektrisk laddning. Den elektriska laddningen beror på att ditt hår har fått extra elektroner genom friktion. Du kanske har märkt att håret blir elektriskt när du borstar det eller tar av dig mössan och halsduken? Det är för att friktionen mellan objektet och ditt hår skapar den statiska laddningen.

På vintern är luften torr, kall och har en låg luftfuktighet. Det innebär att det finns mindre mängd vattenånga i luften = mindre mängd vatten som kan leda energi. Det gör att du lättare får elektriskt hår på vintern än på sommaren. Har du dessutom torrt och skadat hår blir det lättare elektriskt.

Så blir du av med elektriskt hår

Det bästa du kan göra för att förebygga elektriskt hår är att tillföra fukt. Det finns även hårvårdsprodukter som är särskilt utformade för att återställa hårets normala laddning. Det kommer göra att håret blir mindre elektriskt och lättare att hantera.

Använd ett fuktgivande schampo och balsam

Använd ett veganskt återfuktande schampo för att ge ditt hår ett bättre skydd mot elektricitet. Kombinera sedan med ett bra, återfuktande balsam.

Veganska fuktgivande schampon:

Veganska återfuktande balsam:

Undvik att tvätta håret varje dag. När du tvättar håret tar du bort de naturliga oljorna som behövs för att hålla både hår och hårbotten återfuktat. Det kan också vara bra att tvätta håret med ett sulfatfritt schampo, då sulfater kan torka ut och störa din hårbottens naturliga talgproduktion.

Boosta med inpackning varje vecka

Ofta räcker det inte med ett bra schampo och balsam om du har torrt hår. Använd en djupverkande inpackning en gång i veckan för att boosta med extra fukt.

Använd hårolja eller leave-in

För att skydda håret mot statiskt elektricitet till vardags och efter dusch kan du använda dig av en leave-in eller hårolja. Har du tunt hår som lätt blir fett kan en lättare leave-in vara ett bättre alternativ än hårolja. Här får du prova dig fram så att du hittar rätt produkt för just ditt hår. Ditt hår ska få fukt utan att tyngas ner.

Tips! Ta med dig hårolja och leave-in i handväskan så att du smidigt kan fylla på med extra fukt om det blir elektriskt när du är på språng.

Rutiner för att förebygga elektriskt hår

Det finns flera vardagsrutiner som förebygger att håret blir elektriskt. En del kan också lindra ett hår som redan blivit elektriskt.

  • Undvik hårborstar i plast (minns du när man gnuggade en ballong mot håret så att det blev elektriskt?). Använd istället en borste av exempelvis trä. Märket Tek har fina borstar av hög kvalitet som är veganvänliga.
  • Undvik handdukar och örngott av frotté och bomull, använd istället en av bambu eller mikrofiber.
  • Undvik uttorkande ingredienser som sulfater i din hårvård.
  • Undvik att styla håret med värme, och om du gör det – använd alltid värmeskydd.

Om du kan, undvik onödig friktion mot klädesplagg och andra objekt som bidrar till statiskt hår.

Mina favoritprodukter mot elektriskt hår

Nedan är mina absoluta favoritprodukter mot elektriskt hår. Rahuas Hydration-serie räddade verkligen mitt torra och skadade hår, och gjorde att jag blev av med statiskt hår på en natt.

Inlägget innehåller annonslänkar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till Blogg