Varumärken som djurtestar svarar

Varumärken som djurtestar svarar på frågan

Varumärken som djurtestar svarar

I detta inlägg så kommer vi att samla de svar som vi får från varumärken som djurtestar när vi ställer frågan “Testar X på djur?”. Det kan vara svårt som konsument att veta vad man egentligen ska tro när många företag ger otydliga svar och utelämnar information. Därefter så ifrågasätter vi och ber dem motivera sina svar.

Lär dig mer om hur djurtester fungerar idag, och vad du kan göra för att stoppa det.

Om ett varumärke nu faktiskt djurtestar sina produkter i Kina så borde frågan “djurtestar ni era produkter?” vara ganska så enkel att svara på kan man tycka. Det är ju viktigt att som konsument få rätt information när jag ställer frågan direkt till företaget, jag ska ju inte behöva läsa mellan raderna eller leta upp informationen någon annanstans.

Jag ställde frågan “testar X på djur?” till några varumärken som djurtestar för att se vad de skulle svara och hur tydliga de var. Skulle de nämna det faktum att deras produkter djurtestas i Kina? Varför skulle de inte göra det?


Varumärken som djurtestar svarar på frågan

L'Oréal - Påstår att de inte låter någon annan utföra djurtester åt dem

Hej! Testar L’Oréal på djur?

“Hej Frida, Våra konsumenters hälsa och säkerhet är vår högsta prioritet, liksom stöd till djurens rättigheter och välmående för att kunna erbjuda säkra, effektiva och innovativa produkter till våra konsumenter världen över. I mer än 30 år har L’Oréal-koncernen investerat i utvecklingen av alternativa testmetoder. L’Oréal använder inte djurförsök för att testa varken produkter eller ingredienser, och vi låter inte heller någon annan utföra djurtester åt oss. Via denna länk http://www.episkin.com/ kan du se hur vi arbetar. Mvh L´Oréal Paris” 2018-03-01

Svaret känns missvisande och otydligt

L’Oréal nämner ingenting om Kina i deras svar, och de påstår också att de inte låter någon annan utföra djurtester åt dem. I praktiken stämmer inte detta då varumärket säljer sina produkter på den kinesiska marknaden där det är lagkrav på djurtester. Svaret kändes missvisande och otydligt.

Oriflame - Måste gå in på länk och läsa längst ner

Hej! Testar Oriflame på djur?

Hej Frida! Redan 1967, då Oriflame grundades, tog vi som ett av de första företagen i branschen ställning mot djurförsök. Det är en princip som vi fortsätter att hålla högt. Här kan du läsa om Oriflames ansvarstagande för djurens välmående: https://se.oriflame.com/about/ansvarstagande-for-djurens-valmaende” 2018-03-01

De första i branschen att ta ställning mot djurförsök testar själva på djur

Oriflame nämner inget om deras djurtester som sker i Kina idag. På länken de skickade till mig så står de att de inte utför djurförsök, och inte heller låter någon annan utföra det åt dem. Men..har de glömt bort försöksdjuren i Kina? I stycket näst längst ner så nämner de att djurtester kan ske, men utan deras initiativ. Sedan får man ändå se det som att väljer du att registrera produkter på en marknad som kräver djurtester så är du ansvarig för de tester som sker på dina produkter.

Yves Rocher - Nämner inget om sina djurtester i Kina

Hej! Testar Yves Rocher på djur?

“Hej. Vi testar inte på djur. Varumärket bestämde sig för att bli det första inom skönhetsindustrin att sluta testa på djur och att ersätta djurtesterna med alternativa metoder – ett stort åtagande av Yves Rocher sedan slutet på 1980-talet. 1992 mottog vi S.P.As (Society for the protection of animals) guldmedalj för våra åtgärder gällande djur. Med vänlig hälsning, Yves Rocher” 2018-03-02

Nämner inget om Kina

Yves Rocher får det att låta som att inga djurtester utförs någonstans på deras produkter, och även att de var de första som slutade med djurtester. Ingenstans nämns någonting om Kina eller testerna där.


Hur motiverar de sina svar?

L'Oréal - Menar att frågan är felformulerad

Kommunikationen med L’Oréal gav intrycket att de anser att frågan är felformulerad. De menar att konsumenten måste fråga “testar Kinesiska myndigheter skönhetsprodukter på djur” för att få ett konkret svar i frågan. Detta tycker vi på Vegobeauty är otroligt problematiskt, då alla kunder inte är medvetna om hur lagstiftningen ser ut där, utan bara vill veta om de djurtestas. L’Oréal vill inte att deras företag ska blandas ihop med kinesiska myndigheters handlingar, ändock väljer de att finnas på den marknaden. Varför finnas på en marknad med lagkrav som du inte vill blanda ditt varumärke med?


Hur rättfärdigar ni det faktum att ni skriver “Vi testar inte på djur” när ni djurtestar i Kina som en följs av lagkrav?

Jag förstår din poäng här och att man skulle kunna tolka vårt svar som knapphändigt, men att svara på frågan på ett annat vis skulle vara direkt missledande. L’Oréal testar varken sina ingredienser eller produkter på djur, så det korrekta svaret på frågan ”tester x sina produkter på djur” är; Nej, L’Oréal testar inte sina produkter på djur.

Skulle ni istället fråga, ”testar Kinesiska myndigheter skönhetsprodukter på djur” skulle svaret vara; Ja, kinesiska myndigheter utför fortfarande tester på vissa produktgrupper (funktionella produkter) på djur. Poängen jag vill göra här att vi är helt transparanta med vår närvaro på den kinesiska marknaden, men att det är viktigt att inte blanda ihop L’Oréal och Kinesiska myndigheters handlingar.

Däremot har alla rätt till din åsikt om på vilket sätt man snabbast gör förändring, att vara på plats och erbjuda alternativa lösningar och utbilda/upplysa eller att helt enkelt bojkotta och låta dem fortsätta i gamla hjulspår. Vi har valt den förstnämnda. Och vem vet, kanske är det bra att det finns en mix för att uppnå maximal effekt.

Varför finns inte detta med i era standardsvar kring djurtester? Det är ju högst relevant att veta om ni exporterar och djurtestar i Kina?

Svaret är det samma; L’Oréal testar varken sina ingredienser eller produkter på djur, så det korrekta svaret på frågan ”tester x sina produkter på djur” är; Nej, L’Oréal testar inte sina produkter på djur.

”Testar Kinesiska myndigheter skönhetsprodukter på djur” skulle svaret vara; Ja, kinesiska myndigheter utför fortfarande tester på vissa produktgrupper (funktionella produkter) på djur.

Varför väljer ni att exportera och registrera produkter i Kina när ni är fullt medvetna om att de måste djurtestas och att djur lider som en följd av detta?

Svaret blir det samma här. Och igen, information om vårt arbete och närvaro i Kina för att eliminera djurtester finns på flera ställen på våra hemsidor och vi delar gärna med oss av den informationen. Men att inkludera det i våra standardsvar skulle vara felaktigt då L’Oréal inte testar sina produkter på djur. Utöver detta så jobbar vi aktivt för att sprida kunskap och upplysning och alternativa testmetoder (så som Episkin, samt våra två nyaste säkerhetstester, se bifogat pressmeddelande). Ett viktigt arbete sker i Kina, men frågan är större än så och vi delar med oss och hoppas att L’Oréals innovationer inom alternativa säkerhetstester ska kunna komma till användning inom andra marknader som fortfarande testar på djur, så som inom medicin, läkemedelsindustrin mm. På så sätt kan skynda på arbetet med att minimera och förhoppningsvis eliminera djurtest även utanför skönhetsindustrin.

Såg precis Body Shops (tidigare ägt av L’Oréal) fina kampanj där de utför en namninsamling i syfte att delas med Kinesiska myndigheter med uppmaningen att sluta med djurtester. Detta är ett exempel på ett arbete för att stoppa djurtester, ett av våra sätt är att finnas på plats med Episkin och vårt labb för att driva frågan framåt.

2018-03-08

Oriflame - Menar att informationen finns på hemsidan

Hur rättfärdigar ni det faktum att ni inte nämner Kina och att produkter måste djurtestas där när jag som konsument ställer en konkret fråga?

 På vår hemsida nämner vi att vi måste följa de nationella lagar och regler där vi arbetar. I praktiken, som vi också nämner på hemsidan, finns det tillfällen där myndigheterna inte accepterar våra egna säkerhetstest och processer utan djurförsök utan därmed utfärdar egna prov på våra produkter, vilket kan innefatta djurförsök. Detta är fallet i Kina där vi idag säljer ett begränsat urval av vårt sortiment. Observera, Oriflame stöttar inte dessa tester. Vi testar inte på djur och vår ståndpunkt mot det är tydligt, vilket de lokala myndigheterna är medvetna om.

Varför finns inte detta med i era standardsvar kring djurtester? Det är ju högst relevant att veta om ni exporterar och djurtestar i Kina?

Vi gillar inte djurtester och i vårt standardsvar på vår hemsida har vi skrivit om de länder som själva kan utfärda djurförsök på våra produkter. I nuläget innefattar det Kina, men det kan också röra sig om andra länder så vi har valt att inte begränsa vår kommunikation på detta område.  Oriflame stöttar dock inte dessa tester och det är vår främsta ståndpunkt och det som vi använder i våra standardsvar.

Varför väljer ni att exportera och registrera produkter i Kina när ni är fullt medvetna om att de måste djurtestas och att djur lider som en följd av detta?

Vi tror att det värde Oriflame medför genom vårt produktutbud och vår affärsmöjlighet (som ger många tusentals människor i Kina varav de flesta kvinnor, en ekonomisk möjlighet), samt våra företagsvärderingar, som visar att vi är mot djurförsök och dessutom utför lobbying mot det, har ett inflytande på Kina. Vi tror därför att vi har större möjlighet att påverka genom att vara verksamma i Kina än alternativet att inte vara det.

Yves Rocher - Lovar att omedelbara justeringar kommer ske!

Yves Rocher svar och bemötande var helt klart över förväntan. De inser problematiken med hur deras svar är utformande, och lovar att omedelbara justeringar kommer att ske!


Hur rättfärdigar ni det faktum att ni skriver “Vi testar inte på djur” när ni djurtestar i Kina som en följs av lagkrav?

Vi testar absolut inte på djur. Det är inte företagen i sig som testar utan det görs i så fall av myndigheter i Kina, om de skulle vilja göra det. Det finns inga bevis på att det skulle förekomma obligatoriska djurtester, men de har möjligheten (enligt lag) att göra det. Det är alltså tillsynsmyndigheten i Kina som i vissa fall utför djurtester på kosmetiska produkter innan de släpps på marknaden.

Varför finns inte detta med i era standardsvar kring djurtester? Det är ju högst relevant att veta om ni exporterar och djurtestar i Kina?

Som jag tidigare skrev så har du helt rätt i att det är högst relevant för konsumenten att få information om vår positionering och vi kommer att göra omedelbara förändringar i hur vi kommunicerar detta.

Varför väljer ni att exportera och registrera produkter i Kina när ni är fullt medvetna om att de måste djurtestas och att djur lider som en följd av detta?

Kina är en stor marknad med massor av fabriker, både ”riktiga” och ”kopior” med pararellexport. Dock har de oftast dålig kunskap om hur man testar på annat sätt än på djur, vilket är en ut av anledningarna till att vi väljer att för stunden verka inom den marknaden. Hade vi t.ex valt att inte vara aktiva på den kinesiska marknaden överhuvudtaget hade vi inte heller haft möjligheten att påverka situationen. Våran förhoppning är ju självklart att vi kommer någonstans i våra förhandlingar med myndigheterna så snart som möjligt, men tills vi kan ta ett annorlunda beslut kommer vi finnas kvar i Kina.

Vi vill dock vara tydlig i vårat framförande att under hela perioden som vi varit aktiva på den Kinesiska marknaden har vi arbetat hårt med att visa dem hur man testar bättre och säkrare på syntetiska material och vi gör ständigt nya utvärderingar på förloppet.

2018-03-13

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *