Varumärket Dove som djurtestar blir certifierade av PETA?

Varumärket Dove som djurtestar blir certifierade av PETA?

Senast uppdaterad: 2019-01-14

Tillsvidare så är Dove på Vegobeautys gråa lista och vi har kontakt med både Unilever och PETA för vidare information. Så fort vi tagit ställning så uppdaterar vi här.

Även Cruelty-Free Kitty upplyser om problematiken kring detta som du kan läsa mer om här.


Den stora nyheten i skönhetsvärlden idag har varit att Dove (som är välkända för att de djurtestar i Kina och ägs av Unilever) har blivit certifierade av PETA. Vilken revolution, eller hur? Vi på Vegobeauty har grävt vidare i detta och hittat stora brister. Hur kan ett varumärke som faktiskt djurtestar få en certifiering av PETA?

Det stora problemet ligger i detta:

”Unilever will be added to PETA’s list of companies “Working for Regulatory Change.” This category recognizes companies that test on animals only when explicitly required by law, are completely transparent with PETA about what tests on animals have been conducted and why, and work diligently to promote the development, validation, and acceptance of non-animal methods.” /PETA, 2018-10-09 (direktlänk)

Detta betyder i praktiken att varumärken och bolag som djurtestar kan placera sig på listan över “Working for Regulatory Change” hos PETA. Vegobeauty ser det väldigt märkligt att varumärken som djurtestar för ekonomisk vinnings skull på något sätt skulle arbeta för att förändra den lagstiftningen. De som verkligen förändrar är de varumärken som aktivt tar ställning mot djurtester / inte placerar sig på den marknaden och de konsumenter som gör medvetna val.

Det framgår inte heller att Unilever (med dess varumärken som exempelvis Dove) skulle avveckla och förbjuda djurtesterna på resten av deras produkter oavsett land. Detta gör att PETA:s certifiering och lista bör ifrågasättas.

När du söker efter Dove i PETAs Beauty Without Bunnies, framstår det som att Dove inte djurtestar överhuvudtaget. Det nämns inget om Dove specifikt är ett varumärke under Working for Regulatory Change, eller om Dove helt har slutat registrera produkter på den kinesiska marknaden. När kan ett varumärke som djurtestat under en lång period klassas som cruelty free? Kan redan djurtestade produkter någonsin klassas som cruelty free?

Screenshot från PETAs hemsida 2018-10-09.

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *