”Vegansk formula” innebär inte att produkten är vegansk

”Vegansk formula” innebär inte att produkten är vegansk

Den senaste tiden så har det blivit mer och mer populärt för varumärken att använda sig av termen ”vegansk formula” i sin marknadsföring och på sina produkter. Problemet med detta är att det är en formulering som blir vilseledande för många kunder. I många fall så är inte produkten i sig inte vegansk, utan det är bara formulan som är animaliefri. Vi ska gräva djupare i denna problematik i detta inlägg!

Vad är veganism?

För att börja lite mjukt så behöver vi först och främst veta vad det innebär att vara vegan. Veganism är ju en livsstil som sträcker sig längre än att äta vegetariskt. The Vegan Soceity beskriver veganism på detta sätt:

Veganism is a way of living which seeks to exclude, as far as is possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose. /The vegan Soceity

I en svensk översättning så skulle det bli följande:

Veganism är ett levnadssätt som försöker utesluta, så långt det är möjligt och genomförbart, alla former av utnyttjande av och grymhet mot djur för mat, kläder eller något annat syfte.

Det betyder helt enkelt att veganism inte bara är en kosthållning, utan ett ställningstagande och livsstil mot utnyttjande av djur i alla former så långt det är möjligt och genomförbart.

Definitionen av veganska skönhetsprodukter

Om vi nu utgår från definitionen av veganism så förstår vi att en vegansk produkt inte bara behöver vara fri från animaliska ingredienser, utan också fri från utnyttjande och grymhet mot djur. Alla välkända certifieringar för veganska skönhetsprodukter definierar också det på detta sätt, det är alltså inget nytt eller något som jag personligen tycker och tänker om. The Vegan Soceity, Beauty Without Bunnies (PETA), Leaping Bunny och Djurens Rätts märkning 100% veganskt certifierar varumärken efter olika kriterier. Cruelty free (icke djurtestat) och veganskt (cruelty free + animaliefritt).

Alltså:

Cruelty free: Produkten är fri från djurtester (kan trots detta innehålla animalier)
Vegan / vegansk produkt: Fri från animaliska ämnen och djurtester

Sedan kommer vi till den stora frågan….vegansk formula? Vad är ens det?

”Vegansk formula” innebär inte att produkten är vegansk

Som jag nämner i början av detta inlägg så har nu flera varumärken hakat på detta med ”vegansk formula”, som egentligen är ett felaktigt begrepp som riskerar att vilseleda kunden. Genom att använda benämningen ”vegansk” så förutsätter man att produkten är just det – vegansk. Vilket innebär (när det kommer till skönhetsprodukter) att den är fri från både djurämnen och djurtester. Veganism hamnar ju om att undvika lidande och utnyttjande av djur. Därför kan en djurtestad produkt aldrig klassas som vegansk.

Varumärken och företag försöker linda runt det här i det fina ordet ”vegansk formula”. Med det menar företagen att formulan är vegansk, men det är helt klart och tydligt: en djurtestad formula kan inte vara vegansk! En bättre benämning hade varit ”animaliefri” i detta fall.

Som exempel har vi Nivea som använder sig av termen i en film på Instagram:

Nivea säljer till Kina där skönhetsprodukter djurtestas flitigt till följd av lagkrav. Med det sagt är ingen av Niveas produkter veganska (inte ens de som är fria från animalier). Detta för att det just finns två kriterier som behöver uppfyllas: icke djurtestat och animaliefritt. Jag brukar skriva detta ganska ofta, men det tåls att upprepas igen – det spelar ingen roll var produkten djurtestas, utan att den djurtestas. Ett företag som säljer i Kina där produkterna djurtestas kan inte klassas som cruelty free. De orsakar onödigt lidande för djur, och vill alltså vara en del av något som är förbjudet inom EU. Bara det visar att djurtester är helt onödiga och bör förbjudas globalt.


Skärmdump från PETAs Companies That Do Test On Animals, 2019-10-21.

Även Barnängen har hakat på denna trend och börjat med märkningen på sina produkter:

Skillnaden här är att Barnängen inte djurtestar sina produkter (ägs dock av Henkel som inte är cruelty free). Barnängen är inte certifierade än, men uppfyller Vegobeautys krav vilket innebär att deras animaliefria produkter kan klassas som veganska.

Konsumenter blir vilseledda

Visst är det lite läskigt? Att veganism, trots en klar definition som funnits under en lång tid, helt plötsligt kan börja användas på detta sätt? Jag vet så många konsumenter som köpt produkter med denna märkning i tron om att produkten är vegansk, som sedan blir förtvivlade när det kommer fram att varumärket utför tester på djur. Märkningen är problematisk, för just nu används den hejvilt av både varumärken som djurtestar och inte djurtestar, vilket gör att det blir helt omöjligt för konsumenten att veta där och då med produkten framför sig, om den verkligen är vegansk. Det här känns inte okej.

Jag förespråkar istället att man använder en benämning som talar för innehållet: animaliefri eller fri från animalier. För det är just det som produkten är. Den är inte vegansk (om varumärket djurtestar), utan den är animaliefri. ”Vegansk formula” är därför en benämning som både vilseleder konsumenten och blandar in veganismen på ett felaktigt sätt. Med det sagt så hoppas jag av varumärken som tillverkar kosmetiska produkter försöker utesluta, så långt det är möjligt och genomförbart, alla former av utnyttjande av och grymhet mot djur. Djurtester går inte hand i hand med det.

Dela artikeln

Comment (1)

  • Karin Reply

    Jättebra artikel! Tsr upp exakt der jag funderade på, samt mina åsikter. Du sätter huvudet på spiken!
    Så tråkigt och förvirrande att företag får lov att skriva vegansk, eller vegansk formula när det är djurtestat. För då är det per definition inte veganskt, precis som du skriver!
    Önskar att det uttrycket inte skulle vara tillåtet i de sammanhangen, och att de istället måste skriva utan animalier/ animaliefritt!

    24 oktober, 2022 at 10:14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *