Återfukta på veganskt vis

Återfukta på veganskt vis

Inlägget innehåller annonslänkar

Hej!

Nu har vintern kommit till större delarna av landet och oavsett om det är kalla havsvindar eller torr luft som bits behöver hudvårdsrutinen anpassas. Men det här med att uppnå en mjuk smidig hud är inte alltid så bara som att dricka vatten och smörja in sig med kokosolja (men om det funkar för dig, så kör på!). Det krävs generellt sett fyra olika typer av ingredienser för att återfukta, kapsla in fukten, och mjukgöra: vatten, humektanter, ocklusiver och mjukgörande ämnen. Vatten är ju fukt i sig och det är viktigt att dricka ordentligt med vatten, eftersom hyn påverkas av vårt inre liksom omgivningen. Jag kommer inte gå längre in på diväteoxid som ni säkert redan är välbekanta med utan istället de andra begreppen som inte är lika vanliga.

Det är dock skillnad på att ha torr hy, och att ha uttorkad hy. Att ha torr hy innebär att huden inte producerar tillräckligt med talg, alltså fett, och kommer främst behöva hjälp av ocklusiver. Torr hy kan bero på flera saker, som gener och ålder. Uttorkad hy har istället brist på fukt, alltså vatten, och behöver istället främst humektanter. Uttorkad hy beror mest på ytliga faktorer så som vädret eller din hudvårdsrutin. Du kan självklart ha både torr och uttorkad hy. Jag själv har blandhy som blir både torr och uttorkad i vintern med vissa mer feta områden.

Som alltid är jag varken kemist eller dermatolog, men vill förklara dessa andra begrepp så gemene man kan förstå, och inte minst tipsa om bra produkter för att återfukta huden som även är snälla mot djuren.

Humektanter

Humektanter (engelska humectants) är de ämnen som faktiskt kommer binda fukt till hyn. De kan även dra vatten från omgivningen. När luften är riktigt torr kan de dra fukt från de djupare hudlagrena, och därför är det viktigt att även faktiskt stänga in fukten ordentligt. Har du ett torrt inomhusklimat kan det hjälpa att skaffa en luftfuktare! Även fet hy kan vara uttorkad och må bra av lite extra fukt.

Vår hud producerar själv till exempel sodium PCA som en humektant. Exempel på vanliga humektanter är glycerin, hyaluronsyra (hyaluronic acid), aloe vera och sodium PCA.

Boosters för att binda fukt till hyn:

Ocklusiver

Ocklusiver (engelska occlusives) är de ämnen som stänger in fukten i huden. De fungerar som en vattentät barriär mellan huden och luften, och allt som finns i den. Ocklusiver förhindrar fukt från att avdunsta från hyn. Det går dock inte att göra en helt vattentät barriär såklart.

Hudens talg är vår naturliga barriär för att förhindra att allt för mycket vatten avdunstar, och torr hy tar gärna hjälp av en fetare kräm eller ansiktsolja. Exempel på vanliga ocklusiver är vaxer, oljor, smörer, petroleumgelé och silikoner.

Ansiktsoljor för att bistå hudens vattentäthet:

Mjukgörande

De mjukgörande ämnena (engelska emollients) hjälper till att göra huden mjukare och jämnare. De lägger sig i hyns ojämnheter, och gör alltså mycket för hur hyn känns snarare än den faktiska fuktnivån. Detta är en bred grupp av ingredienser och flera humektanter och ocklusiver hamnar även i denna kategori. Exempel är glycerin, oljor och silikoner.

Mer intensiv behandling mot torr och uttorkad hy:

Kom ihåg!

För att behålla en återfuktad hud är det viktigt att inte bara smörja in den dag och natt, utan också tänka på sina andra hudvårdsprodukter. Undvik helst produkter med denaturerad alkohol, sulfater och starkt basiska ämnen som bikarbonat, som kan torka ut huden och rubba syramanteln. Ansiktsrengöringar kan ofta löddra och innehålla sulfater eller andra starka tensider som tar bort för oljan från hyn. Därför rekommenderar jag rengöringar som är lotions eller baserade på oljor.

Toners och ansiktsvatten, särskilt för fet hy, kan innehålla uttorkande alkohol. Alla alkoholer är dock inte uttorkande, fettiga alkoholer som cetylalkohol fungerar som en ocklusiv ingrediens. Se upp för denatured alcohol, SD alcohol och isopropyl alcohol bland de första ingredienserna i INCI. Vissa aktiva ingredienser som retinol och BHA kan även vara uttorkande, så om du vill börja använda dessa så börja försiktigt.

Länktips:

Observera att produkterna i externa länkar kanske inte är veganska, men innehåller mycket bra information!

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *