Så gör du en portömning hemma

portomning

Så gör du en portömning hemma

Portömning kan du både göra på salong och hemma. Att göra en portömning hemma behöver varken vara svårt eller krångligt så länge du gör det på rätt sätt. När du gör en portömning på salong så försäkrar du dig om att du har en utbildad person med rätt kunskap som tar hand om din hud. Jag rekommenderar därför att man i första hand vänder sig till närmaste salong som erbjuder veganska behandlingar.

Tänk på att en portömning inte bör göras mer än 1 gång i månaden.

En hudterapeut vet exakt hur de ska göra

För dig som har väldigt många pormaskar (en blandning av mörka, stora samt många och små) rekommenderar jag att gå till en hudterapeut för en portömning första gången. En hudterapeut sticker hål i vissa pormaskar med en nål för att de ska öppna sig ordentligt. Detta är något som bara en utbildad person bör göra. Det finns risker med att göra det själv, och en utbildad hudterapeut vet exakt hur de ska göra utan att skada hudens vävnader eller ge inflammation.

Portömning hemma de olika stegen

  • Hudrengöring
  • Ångbad för ansiktet
  • Tömma porerna
  • Efterbehandling

Huden måste rengöras innan

Innan du börjar så måste huden rengöras ordentligt från smink och smuts. Rengör huden med en rengöringskräm och peela lätt så att huden blir helt ren och fräsch.

Ångbad för ansiktet

Häll kokhett vatten i en medelstor plastskål och sätt den på ett bord. Sätt dig sedan med ansiktet över ångan och en handduk över huvudet så att ångan kan arbeta sig in ordentligt i huden. Sitt i ca 25-30 minuter. Har du stora och grova pormaskar så kan det ta lite längre tid. Ångbad gör man för att öppna porerna så att det sedan ska bli lättare att massera ut pormaskarna.

OBS! Avbryt direkt om du känner dig yr eller är extra känslig mot värme och ånga.

Rengör händerna innan du tömmer porerna

Innan du börjar så är det viktigt att du har rengjort händerna med desinfektionsmedel ordentligt. Kläm aldrig på ansiktet med smutsiga händer / naglar! Du kan även med fördel använda handskar.

Hur du tömmer porerna

Nu när porerna är öppna efter ångbadet så är det mycket lättare att massera ut pormaskarna. Du ska alltså inte klämma hårt, utan snarare få ut dem med en masserande rörelse. Jobba dig över hela ansiktet och massera från roten ordentligt med två fingrar. Om du inte har handskar så kan du ha bomull eller mjukt toapapper på fingrarna så slipper du klämma direkt på huden. Töm porerna helt så att du får ut allt som samlats.

Kläm aldrig med naglar eller vassa föremål! Jobba dig fram tills du hittat en bra teknik som funkar för dig.

Efterbehandlingen

Efter portömningen så är det viktigt att huden får vila. Skölj ansiktet med kallt vatten och dutta på en mild fuktkräm. Låt sedan huden få vila upp sig och vänta med krämer, produkter och att sola tills tidigast nästa dag.

Efter en portömning kan huden få rodnader och blåmärken. Var därför extra försiktig i närheten av dessa.

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *